Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson uppmanar alla kronobergare utan symptom att sluta testa sig för covid-19. Foto: Region Kronoberg/TT Bild

Regionens uppmaning: Sluta testa er om ni inte har symtom

Uppdaterad
Publicerad

På en extrainsatt presskonferens under tisdagen uppmanade Region Kronoberg alla att sluta topsa näsan – om man inte känner av symtom. Regionens vädjan gäller tillfälligt men har inget slutdatum.

I takt med att smittspridningen av covid-19 ökar har också mängden PCR-tester som ska analyseras nått nya rekordnivåer. Men laboratoriet hinner inte med.

Därför drar nu Region Kronoberg i nödbromsen.

– Vi vill be kronobergare som inte har symtom att låta bli att provta sig, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson på presskonferensen.

Testerna väller in

Laboratoriet mäktar helt enkelt inte med att analysera PCR-testerna som väller in. Väntetiden för att få tillbaka sina svar kan vara tre dagar.

– Vi har just nu analyskapacitetsbekymmer nationellt, vilket påverkar oss så mycket att vi måste prioritera när det kommer till testning, säger Roger O Nilsson.

3 500 tester på en dag

Förra våren, när smittspridningen var hög efter julhelgen, låg antalet tester på drygt 7 000 per vecka i Kronoberg. Nu är den siffran uppe på 9 000 per vecka.

Bara igår, måndags, lämnades 3 500 PCR-tester in i länet.

– Vi har nu via det nationella labbet fått en begränsad kapacitet för första gången under den här pandemin. Lokalt fungerar det bra, men nu är vi begränsade, säger Roger O Nilsson.

Uppmaningen att avstå PCR-tester om man inte uppvisar symtom gäller även föräldrar som känner sig friska, men som har förkylda barn.

– Nu uppmanar vi de här individerna att inte provta sig, men att ändå stanna hemma. Får man däremot minsta lilla symtom då ska man testa sig, säger smittskyddsläkaren Christian Blomqvist.

Smittspårningen begränsas

Även arbetet med att smittspåra begränsas kraftigt. Regionen vill prioritera att ringa telefonsamtal som gör mest nytta, för att mäkta med arbetet.

– Vi får inte till det med resurser och människor, säger Roger O Nilsson.

  • Personer utan e-legitimation
  • Personer med tolkbehov
  • Barn och ungdomar under 18 år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet