De utannonserade stadsbidragen räcker inte för att täcka de 200 miljoner kronor i skatteintäkter som fallit bort i coronakrisen.

Region Kronoberg tappar hundratals miljoner – vill ha mer av regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Region Kronoberg kommer tappar 200 miljoner kronor i skatteintäkter i år – betydligt mer än vad stadsbidragen täcker. Nu skriver regionpolitikerna till regeringen med en vädjan om stöd.

Regeringen har beslutat att skjuta till 15 miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner i den pågående coronapandemin. 132 miljoner av dessa kommer landa i Region Kronoberg.

– Men vi ser tyvärr att det inte räcker, skriver regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) i ett pressmeddelande.

Under regionstyrelsens möte i tisdags beslutade de styrande politikerna att skriva brev till regeringen och riksdagens gruppledare med en vädjan om mer ekonomiskt stöd.

Kollektivtrafik och operationer

Förutom skatteintäkterna räknar de med att kollektivtrafiken kommer få in 91 miljoner kronor mindre, och att uppskjutna operationer som måste tas igen kommer leda till en tung vårdskuld.

”För att kunna garantera en patientsäker vård kommer det att behövas göra olika former av extraordinära insatser under senare delen av året som får ekonomiska konsekvenser” skriver regionen.

Men hur mycket extra stöd som behövs vet de inte ännu.

– Vi vill ha en fortsatt dialog med regeringen för att diskutera vilka belopp det handlar om. Men beloppet hänger på hur mycket vi skjuter upp och hur länge detta håller på. Det är för tidigt att säga, säger Yngve Filipsson (L), ledamot i regionstyrelsen till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet