Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots många lediga vaccintider – inga planer på att snabba på dos 2 Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Trots många lediga vaccintider – inga planer på att snabba på dos 2

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner har valt att minska tidsintervallet som måste gå mellan dos 1 och dos 2 av covidvaccinet, eftersom det finns så många lediga vaccinationstider. Men trots att bokningsläget ser liknande ut i Region Kalmar och Kronoberg finns i nuläget inga planer på att göra det möjligt att boka in sig för sin andra dos tidigare.

I flera regioner går sedan ett par veckor vaccinationerna trögt, med tusentals lediga tider som står obokade. Region Uppsala är en av de regioner som därför minskat på tidsintervallet mellan vaccindoserna och gjort det möjligt för dem som redan fått en dos vaccin att redan efter fyra veckor boka in sig för en andra dos. I Västmanland har man infört den möjligheten för alla över 45 år som tagit en dos.

Men i Region Kalmar och Region Kronoberg gäller fortfarande sju veckor som regel mellan dos 1 och 2.

– Vi har haft en diskussion kring den frågan men vi har ändå valt att ha sju veckor mellan doserna. Vi vill att de doser vi har tillgängliga ändå ska vara till 16-17-åringar som då ändå ska ha möjlighet att boka sig en tid innan skolan börjar, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar.

Tillåter ombokningar

Region Kronoberg har redan lättat på sjuveckorsintervallet på så sätt att man numer tillåter ombokningar av dos 2 när det verkligen behövs och att dessa då får bokas om till tidigast fem veckor efter dos 1. Men någon generell minskning av intervallet finns inte planerad.

– Vi måste ha rätt mängd vaccin för dos 2 och rätt sort som vi kan skicka ut till våra vaccinatörer. Så det är ett gediget planeringarbete som krävs i så fall, säger Annika Tigerhielm, tillförordnad vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Bokningstrycket kan öka efter semestern

Just nu är det semestertider och många vaccintider är obokade, men Annika Tigerhielm tror att situationen snart kan komma att förändras, något regionen väljer att ta höjd för.

– När vi kommer in i augusti och skolorna börjar och man återgår till arbetet efter semestern så misstänker vi ju att antalet bokningar kommer att öka igen, säger hon.

Båda regionerna säger dock att nya beslut kan komma att fattas vecka för vecka, beroende på hur bokningarna ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet