Foto: Gustav Nyberg

Regionfinal i mattetävlingen Pythagoras Quest

Uppdaterad
Publicerad

Viggo Pihl, Theo Wik och Hampus Selldén löste utslagsfrågan snabbast. Det gav dem segern i regionfinalen för Kronobergs län i mattetävlingen Pythagoras Quest i Växjö.

De skrapade ihop 20 poäng, lika mycket som tvåan. Men det var tiden som avgjorde. Snabbast vinner.

Tre timmar

Båda lagen kommer från Fagrabäckskolan i Växjö. Tillsammans med två lag från högstadierna på Kungshögskolan i Ljungby och ett lag från vardera Bergundaskolan och Teleborg Centrum svettades de i tre timmar med att lösa komplicerade matteuppgifter.Totalförbud mot miniräknare, förstås. Bara papper och penna, samarbete och klurighet.

Rikstävling

Mattetävlingen är riksomfattande och totalt har 12000 högstadielever från hela landet tävlat i matematik. Det är företag och handelskammare som ligger bakom tävlingen, för det långsiktiga målet är att näringslivet ska fylla sitt behov av välutbildad arbetskraft.

Men den målsättningen låg i skymundan idag, för nu handlade det om att ta hem förstaplatsen och räkna ut problem av typen  ”Hitta det tal, ABC, som har siffrorna A,B och C och som uppfyller likheten 1998 x ABC = CBA x 8991”.

Lösningen på utslagsfrågan: 891.

-Inte så svårt, tyckte Viggo  från Fagrabäck. Man bara delar 8891 med 1998 och sen är det rätt enkelt!

Svårt för många

Många elever upplever matematik som ett svårt ämne och behöver extra stöd, men har svårt att få den hjälp de behöver. Det berättade Smålandsnytt i veckan.

Matteläraren Rikard Drifalk bekräftar situationen:

-Just idag märker vi av en väldigt matteglädje, säger han och tittar ut över matsalen där de tävlande kastar sig över lunchen i väntan på prisutdelningen. Men i varje klass finns det elever som har väldiga besvär. Det bör finnas fler lärare specialutbidade för att möta deras behov.

Tvåa i Kronobergs län blev lag nr 1 från Fagrabäckskolan och trea blev Bergundaskolan.

I regionfinalen i Kalmar län tog Madesjöskolan från Nybro hem segern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer