Foto: Chris O'Meara/Claudio Bresciani/TT

Vill locka till sig läkare med hjälp av fågelinfektioner

Uppdaterad
Publicerad

Vid Ottenby fågelstation bedrivs redan en omfattande fågelforskning. Men nu är förhoppningen att man ska kunna skapa ett centrum för forskning om fågelburna infektioner. Något som i längden skulle kunna skapa nya arbetstillfällen och locka fler läkare till södra Öland.

Idag meddelade Regionförbundet i Kalmar län att man går in med 340 000 kronor för att tillsammans med Linnéuniversitetet, Landstinget i Kalmar län och BirdLife Sverige utreda vad som skulle krävas för att skapa ett nytt forskningscentrum i Ottenby.

– Vi har en förhoppning om att kunna utveckla den forskningsverksamhet som finns idag och att detta ska ge goda effekter för utvecklingen på södra Öland, något som behövs, inte minst med tanke på det som hänt på Cementa, säger Regiondirektör Helena Nilsson.

Totalt satsar de samverkande parterna 680 000 kronor på förstudien och arbetet ska påbörjas den 1 januari 2019 och beräknas vara klart till den 31 december.

Fåglar kan locka till sig läkare

– Ett forskningscentrum skulle kunna  stärka Ottenby som besöksmål och skapa nya arbetstillfällen, men också locka till sig läkare genom att man skapar ökade forskningsmöjligheter i samband med tjänstgöringen. Det har dessutom visat sig att många läkare har ett stort intresse för just fågelskådning,  säger Helena Nilsson.

Men för att möjliggöra etableringen av ett forskningscentrum krävs en hel del investeringar och Helena Nilsson hoppas att många av dessa även kan stärka den regionala utvecklingen i övrigt.

– Till exempel skulle detta kunna skynda på utbyggnaden av bredbandsuppkoppling även på södra Öland, säger Helena Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.