Diktatorn skriker på invånarna i det stängda landet. Foto: SVT

Mörk framtid i interaktiv skolteater

Uppdaterad
Publicerad

”2084” är en interaktiv teaterföreställning som bjuder in sin publik att själva påverka beslut som tas på scenen i föreställningen.

Regissören och manusförfattaren Susanne Lindberg Rosenkrantz är uppvuxen i Hovmantorp. I veckan gästspelar hennes skolteaterföreställning ”2084” på hennes egen högstadieskola Bikupan i Lessebo.

Pjäsen som Susanne skrivit själv är en framtidsskildring av ett Sverige med slutna gränser. Landet har hamnat i en diktatur och demokratin känns långt borta.

Se hela inslaget här:

Pjäsen behandlar vad som händer när auktoritära ledare med enkla lösningar tar makten.

– Vi vill diskutera de högerpopulistiska krafter som växer i Europa och i världen i dag. Krafter som är emot globalisering och demokrati och som

Susanne Lindberg Rosenkrantz vilar ut i scenografin på skolteaterförställningen ”2084”. Foto: SVT

förespråkar nationalism. Vi vill se detta i ett framtidsperspektiv, vad händer med ett stängt land, förklarar Susanne Lindberg Rosenkrantz.

Växte upp i Hovmantorp

Teaterregissören Susanne Lindberg Rosenkrantz växte upp i Hovmantorp i Lessebo kommun på 70-talet.

För snart 20 år sedan var hon med och startade teatergruppen Tage Granit. Sedan dess har hon skrivit och regisserat många pjäser.

Tage Granit säljer sina pjäser och turnerar på skolor, företag och andra organisationer. Teatergruppen är Stockholmsbaserad och Susanne är numera bosatt i huvudstaden. Men Tage Granit turnerar över hela landet.

10 000 åskådare

Teaterföreställningen ”2084” hade premiär förra hösten och har sedan dess spelats för 10 000 skolungdomar över hela landet. Att pjäsen nu i veckan visas på Susannes egen högstadieskola, Bikupan i Lessebo, känns stort för henne.

– Lessebo har betytt jättemycket för mig, min uppväxt och den person jag blev som vuxen. Jag gick ju min egen högstadietid på Bikupans högstadieskola, säger en leende Susanne Lindberg Rosenkrantz.

– Därför känns det extra speciellt för mig att vi får komma dit och spela en föreställning för ungdomarna som går där i dag. Den tiden formade mig mycket. Jag blommade ut som människa där och hade väldigt bra lärare som blev viktiga vuxna förebilder för mig, förklarar Susanne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.