Äldreomsorgen i Nybro inför nya rutiner för att säkerställa att avstånden mellan personerna som bor på särskilda boenden är tillräckliga. Foto: Pontus Lundahl /TT (arkivbild)

Reglerna skärps på alla äldreboende i Nybro kommun

Publicerad

Nu kommer äldre som bor på särskilt boende i Nybro kommun få vara mycket mer utomhus. Matrutinerna ändras och personalen ska göra allt de kan för att säkerställa att avstånden hålls mellan de boende, allt för att minska smittspridning.

Anledningen till att reglerna nu skärps är de nya rekommendationerna från Socialstyrelsen kring arbetssätt vid covid-19 på särskilt boende för äldre.

Matsituationen är en del som förändras och det kommer ske på olika sätt. Så långt det går kommer de äldre äta sina måltider i sin egen lägenhet. De som inte kan göra det får äta i omgångar för att det inte ska vara så många som äter samtidigt. Platserna glesas ut.

Att lämpliga avstånd hålls ska säkerställas.

– Vi är rädda om våra äldre och vi kommer att göra allt vi kan, säger Monica Antonsson, verksamhetschef för särskilda boenden i Nybro kommun.

Mer tid ute

Från och med nu kommer de äldre vara utomhus mycket mer.

– Vi kommer minimera vår gruppaktiviteter inomhus och flytta dem utomhus istället, som utegympa och fler promenader.

Personalen kommer också kunna ägna mer tid till de äldre och social samvaro. Mindre tid kommer ägnas åt exempelvis städning.

– Vi märker att det är en del äldre som är lite ledsna och saknar sina anhöriga eftersom vi har besöksförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet