Magnus Johansson fastighetsmäklare i Kalmar berättar om växande intresse för fritidshus i länet. Foto: Farhad Khalili/SVT

Fler väljer att köpa fritidshus i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fritidshus har varit stort i år i coronapandemin spår. I Kronobergs län har försäljningen ökat med 57 procent och Kalmar län har mäklare kunnat se en prisuppgång på fritidshus som till och med ligger lite över landet som helhet.

Coronapandemin har förändrat många saker, och i sin tur också efterfrågan på fritidshus.

Stor uppgång i Kalmar

Enligt statistik från Svensk mäklarstatistik har försäljningen av fritidshus ökat med 13 procent under de första åtta månaderna i år jämfört med samma period förra året.

Magnus Johansson, fastighetsmäklare i Kalmar, säger att det ökade intresset för att köpa fritidshus också lett till att priserna stigit.

– Vi i Kalmar län ligger över snittet i landet när det gäller prisuppgång på fritidshus. Priserna har stigit med 9 procent sett till hela landet de senaste tolv månaderna. Medan vi i Kalmar län haft en uppgång 11 procent, säger han.

Många vill behålla sina fritidhus

När det gäller utbudet av fritidshus har det inte ökat i år i just Kalmar län. Även här tror Magnus Johansson att coronakrisen spelat in. Många som redan har ett fritidshus vill inte sälja eftersom det inte går att resa utomlands på samma sätt som tidigare.

– Tittar man överlag när det gäller utbudet på fritidshus är det ingen jättestor skillnad i år från tidigare år. Däremot har efterfrågan på fritidshus blivit betydligt större i år.

Enligt Svensk mäklarstatistik såldes 6 264 fritidshus i landet under de senaste 12 månaderna. I Kalmar län såldes 306 fritidshus och i Kronoberg län 95.

ÖKNINGEN LÄN FÖR LÄN

Så mycket har försäljningen av fritidshus ökat län för län

VÄSTERNORRLAND 59 procent

KRONOBERG 57 procent

NORRBOTTEN 36 procent

SÖDERMANLAND 33 procent

STOCKHOLM 31 procent

ÖSTERGÖTLAND 22 procent

HALLAND 20 procent

UPPSALA 16 procent

VÄSTMANLAND 15 procent

SKÅNE 15 procent

GÄVLEBORG 14 procent

DALARNA 12 procent

VÄSTERBOTTEN 11 procent

ÖREBRO 5 procent

JÖNKÖPING 0 procent

KALMAR 3 procent

VÄSTRA GÖTALAND 6 procent

JÄMTLAND 10 procent

GOTLAND 12 procent

BLEKINGE 15 procent

VÄRMLAND 17 procent

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.