Rekordhöga vattenstånd orsakade översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Höga vattenflöden och blåst i bland annat Oskarshamn och Kalmar gjorde att vattnet trycktes upp och svämmade över kustnära boenden under onsdagen.

SVT Nyheter Smålands reporter Karin Ahlgren var under onsdagen på plats i Drag norr om Kalmar.

– Det går vågor i folks trädgårdar. Jag har aldrig sett något liknande. När vi var ute för att filma och ta bilder sa det knak i ett av träden intill.

Januaristormen

– Det är vatten som stiger överallt, säger hon.

Läs också: Bil hamnade under vattnet i Kalmar

Vänta på att vädret lugnar sig

Räddningstjänsten i bland annat Oskarshamn hade fullt upp under onsdagsförmiddagen.

– Det är hela kustområdet som är drabbat. Många ringer till oss och vill ha hjälp eftersom de fått in vatten i sina hus. Men vi kan inte göra så mycket innan vädret lugnat sig, säger Anders Sjöberg, inre befäl räddningstjänsten i Oskarshamn.

Han berättar att en del som har möjlighet gör egna åtgärder och försöker få bukt med vattnet men det är långt ifrån alla som har möjlighet till det.

– Vad jag vet har det aldrig varit såhär högt vattenstånd. Vi har en saneringsfirma som vi skickar runt till folk som hör av sig, men de kan inte göra så mycket mer än att vara en stödjande mental åtgärd.

Översvämning i Drag norr om Kalmar. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Steg över en meter

Anders Sjöberg tror att det är först framåt eftermiddagen som man kan se vidden av översvämningarna.

– När vädret lugnat sig kan vi bedöma hur det ser ut.

Det är också problem med översvämningar i bostadshus i bland annat Rockneby, Drag och Timmernabben norr om Kalmar.

Han har aldrig farit med om att vattnet stigit så kraftigt så snabbt. På ett ställe har nivån stigit med 1,13 meter på bara några timmar.

– Vi hade varningar om att det kunde komma väldigt mycket snö den här dagen. Det här blev vi överrumplade över, att vattennivån skulle öka så fort.

Blåst in vatten i Östersjön

Översvämningarna beror på att det är ovanligt högt vattenstånd i Östersjön, samtidigt som hårda vindar har blåst in vatten mot kusten.

– Därför blir det så chockartat just nu, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Vid 15-tiden på eftermiddagen var det en klass 2-varning utfärdad för mycket högt vattenstånd i södra Östersjön samt för stormbyar på Öland. I resten av Kalmar län har väderinstitutet utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar.

Tora Tomasdottir berättar att klass 2-varningar är ovanliga.

– Det är inget SMHI går ut med bara så där. Den här varningen kom upp i morse, då var det en klass 1-varning för kusten i Småland och då slår man inte på stortrumman. Nu har det blivit lite värre än man trodde.

Lugnar ned sig

Det höga vattenståndet håller i sig under kvällen, men under natten till torsdagen väntas vattnet sjunka undan. I morgon kommer det att blåsa mycket på Öland, Gotland samt på sydkusten – men sedan lugnar det ned sig.

– De här stormbyarna över Öland och Gotland kommer att avta senare i kväll. Det kommer att blåsa hårda vindbyar i morgon, sedan avtar de också i morgon kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januaristormen

Mer i ämnet