Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor ökning av antalet blodgivare under 2020 Foto: SVT

Rekordmånga blodgivare i Småland – trots pandemi

Publicerad

Det är högtryck på blodgivarcentralerna i Småland. Under perioder det gångna året har de olika blodgivarcentralerna till och med tvingats neka blodgivare och pausa för att hinna med.

– Bara under dagen idag har vi tagit emot 10 nyanmälningar. Det är en ström av människor som vill ge blod nu, säger Kim Hägerström blodcentralsamordnare Region Kalmar, när SVT Nyheter Småland möter henne,

Trots, eller kansken på grund av, pandemin har ökningen av antalet blodgivare varit rekordstor. Under 2020 ökade antalet nyregistrerade blodgivare i Region Kronoberg med hela 74 procent, jämfört med 2019.

I Region Kalmar har man under samma period sett en ökning med ungefär 20 procent. Båda regionerna tvingades under 2020 periodvis att neka blodgivare.

Under januari i år 2021 har också Region Jönköping tvingats säga nej till blodgivning på grund av arbetssituationen.

Märker att många vill hjälpa till

Är du förvånad över den här ökningen av blodgivare?

– Nej egentligen inte, folk vill hjälpa till med det dom kan och det märker vi nu, säger Kim Hägerström blodcentralsamordnare i Region Kalmar.

Hur ser det ut i er blodbank nu?

– Just nu har vi en lagom mängd blod. Det finns ju alltid folk som med kroniska sjukdomar som behöver blod hela tiden. Det är ju inte bara vid bilolyckor och annat som man kanske kan tro, säger Kim Hägerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer