Rektorn om högläsningen: Det är viktigt för demokratin

Publicerad

Läsandet och intresset för litteratur står högt i kurs på Falkenbergsskolan i Kalmar. Det är en demokratifråga, menar rektorn.

Skolbiblioteket på  Falkenbergsskolan har öppet alla fem skoldagar varje vecka. En tydlig satsning på litteratur och läsande, som skolan är stolt över. 

– Det är jätteviktigt att få med sig de stora berättelserna framåt i livet. Där hittar vi hela livets gåtor: allt från kärlek till avund. Det är eviga frågor, som vi måste trycka på, säger Per-Ola Jacobson, rektor på Falkenbergsskolan.

Inte bara skärm

Inte minst i den allt mer digitaliserade värld vi lever i är det angeläget för barnen att se och lära sig någonting annat, utanför skärmarna, menar han. 

– Livet i mobiltelefoner och skärmar är inte det verkliga livet, det är en yta som läggs på. Vi måste gå tillbaka till böckerna och till berättandet – det är vår uppgift, säger Per-Ola Jacobson.

Större bokintresse

Att anlita pensionärer som kommer och läser för barnen på skolan är ett led i det. Och på skolbiblioteket märks det att utlåningen har ökat sedan projektet startade. 

– Ja, det är skillnad. Barnen är mer intresserade och kommer och lånar böcker, säger Fehim Dzogovic, skolbibliotekarie på Falkenbergsskolan.

Överlevnadsfråga

Rektorn menar att läsprojektet är en av skolans viktigaste uppgifter. Att barnen får bra läsaregenskaper för livet som helhet.

– Är du en trygg läsare har du goda chanser att ta dig vidare i livet. Det är viktigt för demokratin, det är viktigt för vårt samhälle, det är viktigt för vår överlevnad, vill jag påstå, säger rektor Per-Ola Jacobson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.