Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Niklas Jonsson (S) kommunalråd för Uppvidinge kommun Foto: SVT

Kunde orsakat katastrof – nu renoveras dämmet i Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

Dämmet i Änghultasjön i Klavreström har under många år varit kritiserat för att utgöra en stor fara. Efter beslutet i april har ett renoveringsprojekt dragit igång och det kommer att kosta kommunen cirka sju miljoner kronor.

– Det är stora pengar som läggs ner i det här och det är ett måste för att göra det säkert för de människor som bor runt omkring, säger Niklas Jonsson (S) kommunalråd för Uppvidinge kommun, som också lade fram förslaget om att komma igång med renoveringen.

Dämmet är slitet och har läckt kraftigt i flera år och det har enligt experter funnits risk för att det ska brista och orsaka stora skador.

–  Det värsta som skulle kunna hänt är om dämmet hade gett vika och det hade kommit en flodvåg nedströms och tagit med sig intill liggande hus och fastigheter där det bor människor. Ett sådant läge skulle göra att vattennivån i sjön hade stigit till en hög nivå och orsakat en naturkatastrof, säger Niklas Jonsson. 

Borde ha gjorts tidigare

Trots att politikerna i kommunen länge vetat om det kritiska läget har man ändå valt att skjuta fram problemet.

– Varför vi inte tagit tag i det här tidigare får du fråga våra företrädare. Vi har tagit expertis till detta och de har sagt klart och tydligt att man skulle behövt göra något mycket tidigare.

Exakt när arbetet kommer att vara klart vet man inte men arbetet kommer att pågå hela vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer