Både i Kalmar och Kronobergs län ökar renoveringsviljan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Renoveringarna ökar – pandemin en trolig orsak

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringarna i Kalmar och Kronobergs län har fortsatt att öka under sommaren 2021. Trots stigande virkespriser och en hårt drabbad råvaruindustri.

– Det tyder på att många valt att spendera sin sommar hemma även i år, säger Mikael Holmstrand som tagit fram siffrorna för Renoveringsindex.

Renoveringsviljan hos den genomsnittlige invånaren i Kalmar och i Kronobergs län fortsätter att stiga. Det visar siffror från Renoveringsindex som mäter hur mycket svenskarna renoverar.

Indexet baseras på statistik om utnyttjat rot-avdrag samt handel med renoveringsmaterial.

– Det tyder på att många valt att spendera sin sommar hemma även i år trots lättade restriktioner och en påbörjad massvaccination. Om det vi ser nu är en trend som är här för att stanna eller om den avtar med tiden återstår att se, säger Mikael Holmstrand.

Ökning sedan förra sommaren

Siffrorna visar att den genomsnittlige kronobergaren renoverade för 1100 kronor under juni, motsvarade siffra för juli är 1010 kronor. Renoveringsindex i Kronoberg steg med 6,7 procent i juni och 11 procent i juli jämfört med samma månader under föregående år.

Den genomsnittlige invånaren i Kalmar län renoverade för 1110 kronor under juni, motsvarade siffra för juli är 980 kronor. Renoveringsindex i Kalmar län steg med 15,7 procent i juni och 13,4 procent i juli jämfört med förra året.

– Sifforna visar på att det fortfarande sker en ökning av renoveringsviljan. Inget tyder på att den är på väg att mattas av, men det blir spännande att följa utvecklingen framöver säger Mikael Holmstrand.

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat ROT-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Källa: Renoveringsindex

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer