Ulf Östmark,vd för Quality Travel i Växjö jobbar i en bransch där åtta av tio anställda är permitterade. Foto: SVT/TT

Reseföretag: ”Vi måste få förlängt permitteringsstöd”

Uppdaterad
Publicerad

Resebranschen är den hårdast drabbade i pandemins spår och för att överleva måste permitteringsstödet förlängas, det menar Ulf Östmark, vd för Quality Travel i Växjö.

– 80 till 100 procent av businessen försvann på en minut och resandet har ju inte kommit igång än, säger vd:n.

Det har tidigare rapporterats om hur resebranschen är en av de som drabbats hårdast under pandemin – med betydligt fler permitterade än genomsnittet i andra branscher.

– 83 procent av alla anställda i resebranschen är idag permitterade. Det säger lite om hur hårt det här slår mot branschen, säger Ulf Östmark som driver sitt reseföretag i Växjö sedan tolv år tillbaka.

”Behöver agera snabbt”

Under 40 år har han arbetat i resebranschen och trots upp och nedgångar har han aldrig varit med om någonting liknande som konsekvenserna av coronapandemin.

– Vill man se resebranschföretag finnas kvar, vill man att de här 83 procent permitterade ska komma tillbaka till ett arbete istället för att ställas arbetslösa behöver man agera snabbt. För de här stödpengarna löper ut om bara ett par veckor och det är risk att väldigt många blir arbetslösa om man inte får hjälp att överleva, och den första hjälpen är ju förlängt permitteringsstöd, säger Ulf Östmark.

Återkommande resenärer räddningen

Hans företag har klarat sig något bättre än många andra i branschen. Mycket tack vare återkommande resenärer som redan bokat in sin skidsemester till Andorra.

– Vi har en kärngrupp med återkommande gäster år efter år och det gör att vi står oss starkt ändå i jämförelse med många kollegor i branschen, säger Ulf Östmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.