När människor inte är lika villiga att röra sig ute i samhället, så minskar också restaurangbesöken. Någonting som får ekonomiska konsekvenser för restaurangerna. Just hotell- och restaurangbranscherna är de branscherna som hittills drabbats hårdast av varsel, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.
Det finns också många människor som inte syns i varselstatistiken för hotell- och restaurangbranschen. Tidningen Arbetet tog nyligen fram siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som visar att tillfälligt anställda stod för mer än en tredjedel av de arbetstimmar som hotell- och restaurangbranschens anställda utförde i februari.
”Inte sett något liknande tidigare”
En av verksamheterna som känner av människors ovilja att äta ute är Teleborgs slott i Växjö, som erbjuder både restaurangbesök och konferenslokaler. Restaurangbesöken har blivit färre och konferensbokningarna likaså. Och de kommande veckorna är 90 procent av de tänkta besöken avbokade, enligt köksmästaren Rickard Streby.
– Tidigare har vi inte sett någonting liknande vad gäller storleken på det här problemet, säger han.
Teleborgs slott har vidtagit flera andra åtgärder för att mildra de ekonomiska skadorna. Bland annat har man, precis som flera andra restauranger i Växjö, nu börjat erbjuda take away-mat. Man sneglar även på att ändra restaurangens öppettider.
Under torsdagseftermiddagen träffades företrädare för restauranger i Kronoberg för att diskutera restaurangernas situation med anledning av de ekonomiska konsekvenserna som oron för coronaviruset orsakar.
Klicka på spelaren ovan för att höra Rickard Streby berätta om Teleborgs slotts situation.