Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Teleborgs slotts köksmästare Rickard Streby sitter ensam i matsalen. Foto: Anne Torvinen / SVT

Restauranger ekar tomma – 90 procent bokar av

Uppdaterad
Publicerad

Människor går inte ut och äter i lika stor utsträckning som tidigare på grund av människors ovilja att röra sig i samhället med anledning av coronaviruset. Det gör att flera restauranger har det tufft ekonomiskt. En av dem är Teleborgs slott i Växjö.

När människor inte är lika villiga att röra sig ute i samhället, så minskar också restaurangbesöken. Någonting som får ekonomiska konsekvenser för restaurangerna. Just hotell- och restaurangbranscherna är de branscherna som hittills drabbats hårdast av varsel, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Det finns också många människor som inte syns i varselstatistiken för hotell- och restaurangbranschen. Tidningen Arbetet tog nyligen fram siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som visar att tillfälligt anställda stod för mer än en tredjedel av de arbetstimmar som hotell- och restaurangbranschens anställda utförde i februari.

”Inte sett något liknande tidigare”

En av verksamheterna som känner av människors ovilja att äta ute är Teleborgs slott i Växjö, som erbjuder både restaurangbesök och konferenslokaler. Restaurangbesöken har blivit färre och konferensbokningarna likaså. Och de kommande veckorna är 90 procent av de tänkta besöken avbokade, enligt köksmästaren Rickard Streby.

– Tidigare har vi inte sett någonting liknande vad gäller storleken på det här problemet, säger han.

Teleborgs slott har vidtagit flera andra åtgärder för att mildra de ekonomiska skadorna. Bland annat har man, precis som flera andra restauranger i Växjö, nu börjat erbjuda take away-mat. Man sneglar även på att ändra restaurangens öppettider.

Under torsdagseftermiddagen träffades företrädare för restauranger i Kronoberg för att diskutera restaurangernas situation med anledning av de ekonomiska konsekvenserna som oron för coronaviruset orsakar.

Klicka på spelaren ovan för att höra Rickard Streby berätta om Teleborgs slotts situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer