Ingela Nilsson Nachtweij (C) Foto: SVT

Hon pekas ut som ansvarig för kommunhaveriet i Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Allvarliga brister i ledarskapet från Vimmerbys högsta politiker var den huvudsakliga orsaken till kommunhaveriet förra året, enligt en rapport som publiceras i dag. Men den utpekade Ingela Nilsson Nachtweij (C) duckar för kritiska frågor.

På onsdagen presenterades den revisionsrapport kring kommunstyrelsen i Vimmerby och dess före detta ordförande Ingela Nilsson Nachtweij, som SVT tidigare har skrivit om.

I granskningen som revisionsfirman KPMG gjort har flera alvarliga brister, bland annat i samspel och kommunikation mellan Nillson Nachtweij och kommunens ledning.

”Bristande ledarskap”

”Alla parter har i någon mening del i samarbetssvårigheter. I det här fallet bedömer vi dock att kommunstyrelsens ordförandes handlande och bristande ledarskap är de huvudsakliga orsakerna till problemen”, står det i rapporten från revisionsfirman KPMG.

– Jag kan konstatera att rapporten till stor del konstaterar det alla redan visste, att detta i mångt och mycket handlar om att jag och kommundirektören hade olika syn på saker och ting, skriver Ingela Nilsson Nachtweij i ett mejl till SVT.

– Helt klart finns det också kritik mot mitt sätt att arbeta. Min direkta stil och iver att uträtta saker har uppenbarligen varit påfrestande för vissa medarbetare.

SVT Nyheter Småland har sökt Ingela Nilsson Nachtweij för att ställa följdfrågor, men hon vill inte ställa upp på en intervju.

”Tar till oss av kritiken”

Även kommunstyrelsens arbete kritiseras i rapporten, de har inte säkerställt en god arbetsmiljö på förvaltningen.

– Vi tar till oss den kritik som framkommer i rapporten. I slutet av april ska vi återrapportera vilka åtgärder som gjorts och vilka som eventuellt planeras utifrån bedömningarna i rapporten, säger Jacob Käll (C) kommunstyrelsens nuvarande ordförande i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer