Ridskolan i Markaryd ökar stort

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsidrottandet minskar i alla kommuner i Kalmar och Kronobergs län, utom tre, däribland Markaryd.

I det nybyggda ridhuset i Markaryd tränar ungefär 160 barn varje vecka. Vi träffar eldsjälen Linda Eriksson som tog över och började jobba med ridskolan för sju år sedan. Då var det bara 40 elever. Och Lindas eget arbete är en anledning bakom ökningen.

– Ja, till viss del. Jag är tillgänglig från sex på morgonen till tolv på natten. Sedan har vi väldigt engagerade föräldrar och styrelsen har varit väldigt hjälpsam, berättar Linda Eriksson.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Betalade halva ridhuset

Det tog några år att få fullt förtroende från kommunen, men därefter har ridskolan fått stöttning. När det sedan behövdes ett nytt stall och ridhus gick Markaryd in och betalade hälften.

– Om du ska göra någon större grej, som ridskolan, en fotbollsplan eller en löparbana så har vi ett koncept vi arbetar med, där föreningen går in med hälften och kommunen med hälften, säger Marie Svensson Lundin (KD), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden.

Hon berättar att kommunen sedan några mandatperioder tillbaka valt att satsa på att vara en attraktiv kommun för barn och ungdomar.

Erbjuder hjälp i stallet

De idrotter som ökat mest i kommunen sedan 2004 är just ridning, men även gymnastik. Och just nu bygger kommunen en ny sporthall där gymnastikföreningen är med och finansierar en hoppgrop.

Men trots att ridskolan får fler och fler elever, så är Linda Eriksson medveten om risken att ungdomarna ska hoppa av.

– Barn ska hinna med väldigt mycket, de har mycket krav på sig. Till viss del är det föräldrarna också som har mer att göra, säger hon.

Ett sätt för ridskolan att arbeta emot detta är att erbjuda mycket hjälp i stallet så att föräldrarna inte ska behöva tillbringa så mycket tid där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet