Riksdagspolitikerna om oron efter drönarflygningen över kärnkraftverken

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot från Kalmar län, tycker det behövs översyn av säkerheten efter att en drönare setts flyga in på OKG i Oskarshamns område och på flera andra kärnkraftverk i fredags. Laila Naraghi (S), riksdagsledamot, vill däremot avvakta utredningen och konstaterar att det yttre skyddet av OKG fungerat.

Båda är från Oskarshamn och båda är starka röster i kärnkraftsdebatten. Mattias Bäckström Johansson (SD) är dessutom före detta reaktoroperatör på OKG i Oskarshamn och energipolitisk talesperson för SD.

Hos honom väckte fredagens flygning oro:

Oskarshamn

– Det är svårt att inte göra kopplingar till det säkerhetspolitiska läget vi ser i Östersjöområdet, säger Mattias Bäckström Johansson (SD).

– Det faktum att det sker synkroniserat, och att det är förmodligen icke-civila drönare med den storleken och farten som kan ta sig ifrån en helikopterjakt. Det är något som ger anledning att fundera över säkerhetsläget vid våra kärnkraftsreaktorer idag.

Vad är det man behöver fundera över?

– Det fysiska skyddet är starkt idag för intrång på den kärntekniska verksamheten, men vi har ställverk i anslutning till dem och vi har en elförsörjning som är ansträngd redan idag. Det finns anledning att bevaka och se till att främmande makts intressen blir väldigt begränsade vid dem.

Socialdemokraten: ”Is i magen”

Laila Naraghi (S), riktade så sent som i höstas kritik mot regeringen och att det statliga bolaget Vattenfall köpt kärnbränsle till Ringhals från ett dotterbolag till den ryska statliga energibolaget Rosatom. Hon har kallat Sveriges säkerhetsstrategi vid kärnkraftverken för naiv.

Men hon tycker att drönarincidenten i fredags inte är ett tecken på samma naivitet.

– Uppenbarligen har det uppmärksammats och nu arbetar man med att spåra, undersöka, utreda. Det tycker jag känns bra, säger hon.

Hon tycker tvärtom att det är viktigt att invänta utredningen och inte utgå ifrån att drönarincidenterna hänger ihop med de säkerhetspolitiska spänningarna i Europa.

– Det är viktigt att inte spekulera, hålla huvudet kallt och inte låta oss splittras i samhället av främmande makt. Att vi inte låter oss drivas i en riktning som vi själva inte gynnas av. Det är viktigt nu att vi lyssnar, tar in fakta och följer de utredningar som görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet