Foto: TT

Riskgrupperna kan bli utan influensavaccin i Kronoberg

Publicerad

Det råder brist på influensavaccin på flera håll i landet. Region Kronoberg kan inte garantera att det räcker till riskgrupperna.

Efterfrågan på influensavaccin har varit ovanligt stor i år, och leverantörerna har inte fler doser att leverera. Både i Kalmar och Kronoberg har man reserverat influensavaccinet för riskgrupperna

Men nu är vaccinet snart slut, rapporterar P4 Kronoberg.

Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg, säger att han inte kan garantera att vaccinet kommer att räcka.

– Men vi ska göra vårt bästa för att det ska finnas till dem som behöver det, säger han till radiokanalen.

Kalmar prioriterar och fördelar

Även i Kalmar märks det att vaccinet har en stor efterfrågan. I förra veckans inventering, uppskattades att det fanns ungefär ett tusen doser kvar på hälsocentralerna.

–  Vi får göra hårdare prioriteringar där vi får prioretera bland riskgrupperna, nu prioriteras gravida och kroniskt sjuka men det räcker inte till de som är 65 plus, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar.

FAKTA: RISKGRUPPER

Visa

Exempel på riskgrupper är personer som fyller 65 år i år eller är äldre, gravida (efter vecka 16), och personer med till exempel hjärt- och lungsjukdom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer