Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skadegörelsen på det nedgångna gamla hotellet Älghult kan vara det som ger kommunen rätt att riva byggnaden. Foto: SVT

Fara för liv och hälsa – då kan det förfallna hotellet i Älghult rivas

Publicerad

Det sedan länge förfallna hotellet i Älghult är på grund av skadegörelse nu i så dåligt skick att det kan vara farligt. Det ökar kommunens möjligheter att riva utan att först informera ägarna, som tidigare varit mycket svåra att nå.

Jonas Karlsson, byggadministratör på Uppvidinge kommun och ansvarig för det långdragna ärendet med hotellet i Älghult, håller med samhällsföreningen om att situationen börjar bli akut. 

– Det har ju varit ett accelererat förlopp på grund av intrång i byggnaden. Tidigare har det inte varit så illa men nu har vi även trygghetsaspekten i det.

Egyptisk affärsman lovad uppehållstillstånd genom husköp

Det var 2008 som hotellet köptes av den egyptiske affärsmannen Kadry El Naggar som enligt rykten hade på att det skulle bli ett nav för turister från mellanöstern som ville uppleva glasriket. Men någon sådan verksamhet blev det aldrig, och huset har sedan dess förfallit kraftigt och dessutom bytt ägare två gånger.

2013 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att El Naggar köpt upp många hus på den svenska landsbygden. Husen sålde han sedan vidare till personer från mellanöstern genom att lova att ett husköp och ett nystartat företag skulle ge uppehållstillstånd i Sverige.

Breven kommer i retur

Om de nuvarande ägarna fått samma löfte  är oklart. Lika oklart som var de befinner sig.

De senaste åren har kommunen valt att fakturera ägarna för de kostnader som de haft för att städa upp kring huset efter den skadegörelse som varit möjlig eftersom huset inte tagits om hand.

”Fara för liv och hälsa”

Men kanske är skadegörelsen som nu skett det som gör att en lösning på problemet närmar sig. När en byggnad är i så dåligt skick att det innebär “fara för liv och hälsa” kan kommunen nämligen gå in med ett föreläggande om att den måste rivas. Och sådana beslut måste inte ägaren delges innan det genomförs.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.