Även om han kanske tycker att robotkatten Maja verkar lite väl stillasittande då och då trivs Egon Olsson väldigt bra med sällskapet. Foto: SVT

Robotkatten Maja ska öka livskvalitén hos demenssjuka

Publicerad

Djur på äldreboenden kan locka fram känslor och minnen hos äldre med demenssjukdom. Men det innebär problem för allergiker och en hel del extra arbete. Därför har man på äldreboendet Furuliden i Moheda nu skaffat en katt som varken fäller päls eller behöver någon kattlåda.

Robotkatten Maja har bott på Furuliden i omkring två månader. Trots att hon går på batteri kan hon jama, kurra, lägga sig ned och slicka på tassen. Robotkatten känner av om någon går förbi och kan på så sätt interagera med människor. Tanken är att Maja ska ha en lugnande effekt på de äldre.

Vill ha fler katter

Varje robotkatt kostar 3 500 kronor plus moms och just nu finns bara en på Furuliden, och ytterligare en på ett annat boende i Alvesta kommun. Hittills har Maja skött sig och både personalen och de boende har välkomnat henne. Det är därför möjligt att antalet robotkatter kommer att utökas i framtiden.

– Det är svårt att säga men vi skulle vilja ha det. Det finns ju även hundar och det vore ju så klart roligt att ha en liten hundvalp också, säger Kristina Hermansson som arbetar på Furuliden.

Är Maja ett fullgott substitut för en riktig katt?

– Ja men det tycker jag att hon är! Jag tror faktiskt att även jag skulle kunna ha en sådan hemma och bli glad av det, säger Kristina Hermansson.

I klippet i spelaren ovanför får du träffa Maja och höra vad de boende på Furuliden tycker om  att umgås med robotkatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet