Röda rovor återkallas – kan göra barn hyperaktiva

Uppdaterad
Publicerad

Majrovor som sålts på flera orter i vårt område återkallas från grossisten, eftersom de innehåller färgämne som kan göra barn hyperaktiva.

– Rovorna återkallas på grund av att de innehåller färgämnen som inte är tillåten i den här produkten. Rovorna är egentligen vita, säger Jan Metsjö, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Tingsryds kommun.

Jan Metsjö, miljö- och hälsoskyddsinspektör

Vad är problemet med färgämnena? 

– De kan ge hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn.  

Majrovorna som färgats röda är importerats direkt från Egypten. De har sålts i mindre livsmedelsbutiker på flera orter i södra Sverige. Förutom i Tingsryd har de också gått att köpa i bland annat Kalmar, Hultsfred, Nybro, Torsås, Alvesta, Älmhult, Karlskrona,Ronneby och Malmö. 

Vad händer nu när de har återkallats? 

– Antingen skickar butiksägarna tillbaka varan till grossisten eller så kasseras de på plats. Sedan kontrollerar vi att de verkligen tagits bort från hyllorna. Vi är skyldiga att följa upp den här typen av larm, säger Jan Metsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.