Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gösta Friberg, eldsjäl och projektledare för Rädda Ängshöken är mycket exalterad över årets fågelungar, hör honom berätta om projektet i klippet. Foto: SVT

Rödlistad ängshök slår rekord – 62 nya ungar på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Ängshök är en hotad art i hela Sverige. Men nu slår den ytterst ovanliga rovfågeln rekord i antalet nya ungar, något som P4 Kalmar var först att rapportera om.

62 nya flygfärdiga ängshökungar har observerats på Öland de senaste dagarna.

– Det har varit en exemplarisk sommar. Troligtvis väldigt mycket mat och många ungar från i förrfjol som kommit tillbaka för att häcka, säger Gösta Friberg, eldsjäl och projektledare för Rädda Ängshöken.

– När vi startade låg snittet per år på 14-15 flygfärdiga ungar.

Skyddar ägg som lagts i åkrar

Tillväxten är resultatet av ett bevarandeprojekt som startades 2013 där Gösta Friberg varit en central gestalt. Projektet, som görs tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar län, går ut på att hägna in små rutor i åkrar där man upptäckt häckande ängshök. Ett resurskrävande projekt som bland annat innebär att varje plats som ska hägnas in måste observeras fyra timmar i sträck för att kunna avgöra om där finns ett bo.

Totalt på Öland är det i år 26 sådana platser som hägnats in, och ett 40-tal volontärer hjälper till med arbetet.

Flera flygfärdiga ängshöksungar har observerats på Öland. Foto: TT

Kräver fortsatt arbete

Trots framgången är artens fortlevnad långt i från tryggad. Att på detta sätt möjliggöra ängshökens häckning mitt i en åker är det enda sättet att rädda arten, menar Gösta Friberg. Samtidigt innebär metoden att fler ängshökar just kommer att vilja häcka i öländska åkrar, tror han.

– Det kommer att kräva mer och mer jobb för varje år som går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer