Uppvidinge blir kvar i Räddningstjänsten östra Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett enhälligt kommunfullmäktige som sa ja till att Uppvidinge blir kvar i Räddningstjänsten östra Kronoberg, RÖK. Men trots beslutet råder det fortsatt delade meningar om kostnadsfördelningen. Men enligt nya villkor ska den frågan inte upp på bordet de kommande åtta åren.

På tisdagskvällen kallade kommunfullmäktige i Uppvidinge kommun till ett extrainsatt möte. En sak stod på agendan och det var räddningstjänstens framtida samarbetspartners.

Och det var ett enigt fullmäktige som beslutade att även fortsättningsvis tillhöra RÖK.

Därför kommer beslutet om utträde ur RÖK att upphävas och avsiktsförklaringen mot Höglandets räddningstjänstförbund att återkallas.

Kostnadsfördelningen ligger fast

– Vi hade en förhoppning att titta på kostnadsfördelningen för den är lite skev så den borde ses över. Men Lessebo och Tingsryd hade ett krav att frågan om kostnadsfördelningen inte får lyftas på åtta år. Så RÖK är räddat just nu, säger Kent Helgesson Landsbygdspartiet.

Men trots att alla i fullmäktige nu är eniga om RÖK så valde Landsbygdspartiet att reservera sig mot de nya villkoren som alltså innebär att kostnaderna, den så kallade fördelningsnyckeln, ligger fast i två mandatperioder. Lessebo och Tingsryds kommun kommer samtidigt att ta vardera 200 000 kronor i ökade medlemsavgifter.

”Hade nog tjänat på Höglandet”

Men vad skillnaden i kostnad skulle bli om räddningstjänsten i Uppvidinge istället hade ingått i Höglandet, det menar Kent Helgesson aldrig har redovisats.

– RÖK är en väl fungerande organisation. Men vi vet ju inte vad vi får av Höglandet. Hade vi haft siffror på bordet så hade saken kanske hamnat i ett annat läge, säger Kent Helgesson och fortsätter:

– Vi hade nog tjänat på att gå in i Höglandet men då har vi en räddningstjänst med personal som måste byta arbetsgivare och en organisationsförändring och det är inte värt det. Så det är med kniven mot strupen vi köper det här. Huvudsaken är att vi har en räddningstjänst kvar i RÖK som förhoppningsvis är till glädje för personalen.

Detta har hänt:

Uppvidinge kommun tog beslut om att lämna RÖK, räddningstjänstsamarbetet med Tingsryd och Lessebo i december 2016

Samarbetet sprack på grund av att Uppvidinge kommun uppfattade en orättvis kostnadsfördelning

Istället påbörjades då förhandlingar med Höglandets räddningstjänstförbund

Kommunfullmäktige har nu tagit beslut om att upphäva utträdet ur RÖK och att avsiktsförklaringen mot Höglandets räddningstjänstförbund ska återkallas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.