Männen träffades och rekade inför aktionen en vecka innan. Se mer i klippet. Foto: Arkiv / SVT

Röklarm på Kalmar flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan på Kalmar Öland airport fick avbryta starten efter att personal och passagerare känt av röklukt.

Det var 39 passagerare på bolaget Kalmarflygs plan när händelsen inträffade. Planet skulle ha lyft 16.15 med Bromma som destination.

Det var när piloten vände upp på banan för att göra sig klar för start som både personalen och passagerarna kände en lukt av bränt och såg en vit rök. Kaptenen uppfattade det som att röken kom från motorerna.

Evakuerade planet

– Istället för att starta bestämde han sig då för att stänga av motorerna och evakuera planet, säger Emma Sandsjö, kommunikationsansvarig på Sverigeflyg där Kalmarflyg ingår.

Passagerarna samlades på gräset intill landningsbanan där kaptenen informerade dem om situationen. Räddningstjänsten kom snabbt till platsen och kunde konstatera att de inte hittade någon brand. Passagerarna fick få hämta sina tillhörigheter i planet och transporterades sedan med buss till huvudbyggnaden.

”Kommer inte att flyga vidare”

– Kaptenen har kört in planet till gaten igen, säger Emma Sandsjö på Sverigeflyg. Det vi ska göra nu är en grundlig teknisk undersökning av planet. Det här planet kommer inte att flyga vidare just nu. Vi jobbar för fullt på att lösa transport till Stockholm åt passagerarna.

Hur vanligt är det med röklukt i planen?

– Ovanligt, men vi har haft problemen tidigare i olika former, säger Emma Sandsjö. Vi hade ett exempel då ett lysrör i kabinen hade fått kortslutning. Men vad det berodde på den här gången vet vi inte.

Plan inställt

Det aktuella planet skulle även ha gått mot Bromma vid 18.50, en flight som nu alltså är inställd. En del av passagerarna har blivit ombokade till ett senare flyg, medan andra får ta buss.

Tekniker kommer att fortsätta undersöka planet under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.