Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker det är väldigt skönt, säger undersköterskan Rozita Nilsson som får kortare dagar och extra ledighet med det nya avtalet. Hör hur hon tycker att återhämtningen har förändrats i klippet. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Undersköterskan Rozita Nilsson i Mörbylånga får mer återhämtning efter nya avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas arbetar anställda inom hemtjänsten i Degerhamn på södra Öland färre timmar per vecka på en heltidstjänst. Rozita Nilsson, som jobbat där sedan 2010, är väldigt nöjd med det lokala avtalet som ger henne kortare arbetsdagar.

– Jag får kortare dagar och dessutom en hel extra dag ledigt varje månad. Det känns att det gör skillnad för återhämningen, säger hon.

Det lokala avtalet är en överenskommelse mellan arbetsgivaren Mörbylånga kommun och fackförbundet Kommunal. Det har gjort att fler söker sig till hemtjänsten i Degerhamn.

Mörbylånga

Många av de som söker har dessutom relevant och bättre utbildning.

– Fler som anställts har hög utbildning inom yrket och det gynnar så klart kvaliteten på vården och i förlängningen även vår löneutveckling, säger Rozita Nilsson.

Följ med till hemtjänsten i Degerhamn i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet