Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helga Huglers hästgård i Tyskland klarade de svåra översvämningarna, men i områdena intill var förödelsen stor. Hennes sambo Jens Jackowski i Blackstad i norra Småland uppmanar människor att utbilda sig, och skaffa det som behövs för att kunna klara en svår situation. – Det som hände i Tyskland, kan lika gärna hända här, säger han. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Svensk-tyska paret uppmanar människor att rusta sig för katastrofer

Publicerad

Helga Hugler sitter med ryggen mot en solvägg på sambon Jens Jackowskis gård och berättar om de fasansfulla scener som nyligen utspelade sig intill hennes hästgård i Tyskland.

– Vägar försvann, människor skadades, andra dog, säger Helga Hugler.

Det är lite svårt att tänka katastrof där vi står i solskenet på den småländska landsbygden, men det är katastrofer och vad man kan göra om man hamnar i dem, som hon och hennes sambo Jens Jackowski vill prata om.

Jens driver ett litet jordbruk sedan många år tillbaka, han har en utbildning som fjälljägare och har tidigare varit engagerad i tyska nödinsatser. Han har rustat sitt hus och sin gård för att klara svårare situationer.

– Det som nyligen hände i Tyskland kan lika gärna hända här och det är viktigt att vi tänker på vår säkerhet innan det händer något allvarligt, säger Jens Jackowski.

Viktigt med krisinformation

Jens Jackowski har en batteridriven radio som utöver radiosändningar också kan ta emot meddelanden via text och vill att andra också ska börja tänka i termer av säkerhet.

– Det är också viktigt att ha krisinformationsappen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap installerad, för via den får man viktig information.

Han säger att det är just tillgång till information som är det allra viktigaste i krissituationer och uppmanar människor att ställa om teven ibland för att vara säker på att man ska kunna göra det i det läge att nätet försvinner.

Själv har han en robustare mobiltelefon som inte behöver laddas så ofta och som tål att dränkas av vatten.

– Det är inte förrän det kris som man ser hur beroende man är av samhället, säger Jens Jackowski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer