Misstänkt jordgubbsfusk inför midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till årets mesta jordgubbshelg har Jordbruksverket nåtts av rykten om fusk inom jordgubbshandeln. Utländska jordgubbar packas i svenska lådor.

Ryktena säger att importerade utländska jordgubbar paketeras om och säljs som svenska och att priserna dumpas.

Jordbruksverkets kontrollant genomförde under tisdagsförmiddagen kontroller på några ställen i Ljungby.

– Vi har fått in anmälningar om att utländska jordgubbar sålts som svenska i Ljungby och jag åker upp och tittar på detta personligen, säger Waldemar Ibron, växtinspektör på Jordbruksverket i Helsingborg.

Svårt att bevisa
Efter kontrollen skickas jordgubbarna på analys i Tyskland, men det kan ta uppemot tre veckor och sedan måste resultatet vara otvetydigt för att det ska leda vidare till åtal.

– Vi var ganska nära vid något tillfälle, men analysresultatet var ändå vagt och kunde inte användas vid en eventuell rättegång, berättar Waldemar Ibron och fortsätter:

– Det är ju näst intill omöjligt att bevisa fusk om man inte tar dem på bar gärning när de lastar över från utländska kartonger till svenska.

Men att det inte skulle förekomma något fusk över huvud taget är inte särskilt troligt.

– Det finns säkerligen en sanningshalt med tanke på alla tips vi får in, men vi har inte kunnat bevisa något, säger Waldemar Ibron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer