Växjö tingsrätt har fattat beslut om att anhålla mannen tillsvidare. Foto: Johan Nilsson/TT

Rysk medborgare gripen i Småland – misstänks för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags greps en rysk medborgare i Ljungby i Kronbergs län misstänkt för terrorbrott, rapporterar Smålandsposten. Han är nu anhållen och har sedan 2015 varit internationellt efterlyst.

Den misstänkta personen är en man i 40-årsåldern. Han ska enligt Smålandsposten ha gripits tidigare i veckan i samband med en fordonskontroll i Ljungby.

– Jag kan inte säga någonting egentligen eftersom ärendet omfattas av stark sekretess, säger åklagare Mats Ljungqvist på Riksenheten för säkerhetsmål i Stockholm till SVT Nyheter Småland.

Kan du bekräfta att det rör sig om misstänkt terrorbrott?

– Jag vill inte kommentera den uppgiften överhuvudtaget.

Anhållen tillsvidare

Enligt en internationell efterlysning som Smålandsposten tagit del av misstänks mannen för terrorbrott samt för att ha deltagit i en terroristorganisation under 2013 och början av 2014.

– Jag kan bekräfta att en person greps i tisdags och att den personen senare blev anhållen. Det anhållandet har prövats av Växjö tingsrätt och enligt de regler som gäller för ärendet är han fortsatt anhållen tillsvidare, säger Mats Ljungqvist och fortsätter:

– Att han är anhållen tillsvidare betyder att de vanliga reglerna kring anhållande och häktade inte gäller i ärendet.

Växjö tingsrätt har också informerat justitiedepartementet om ärendet.

– Vad som händer med ärendet eller vilken rubricering det rör är jag förhindrad att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.