Missin People i Kronoberg organiserar ryttare med hästar för att kunna leta efter försvunna personer. Foto: TT

Kronoberg först i landet att söka med häst

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella organisationen Missing People har funnits i Kronoberg sedan 2012. Nytt för i år är att de också organiserar ryttare med hästar för att kunna leta efter försvunna personer. Och intresset för att delta har varit stort.

– Vi har nu ett 60-tal ryttare som finns i Kronoberg. Och det är många fler än vad vi trodde det skulle bli, säger Annica Kling som är verksamhetsledare för Missing People i Kronoberg.

Först i landet

I nätverket i Kronoberg finns idag cirka 1200 frivilliga som är uppskrivna och

Annica Kling, verksamhetsledare för Missing People i Kronoberg Foto: Privat

finns med i deras listor. Sedan tidigare har föreningen knutit till sig hundförare och personer som har tillgång till fyrhjulingar. Men på ett ledningsmöte började de prata om att det också behövdes en annan typ av resurser.

– Vi kände att vi behövde knyta till oss några duktiga ryttare. Några som kunde ta sig fram i en jobbig terräng som kan var svår för en vanlig sökare, säger Annica Kling.

Efter mötet la de upp en uppmaning på sin lokala Facebooksida och fick ett stort gensvar.

Idag har Missing People 23 lokala föreningar och avdelningen i Kronoberg är den första som organiserat ryttare med hästar på det här sättet.

Måste finnas polisanmälan

Centralt har föreningen jour dygnet runt och innan de organiserar skallgångar har de alltid varit i kontakt med polis och anhöriga.

– Det måste alltid finnas en polisanmälan innan vi startar ett sök. Och det kan även finnas tillfällen då vi inte ska söka, till exempel om det är någon med skyddad identitet som håller sig borta av någon anledning, menar Annica Kling.

Senaste söket i Vislanda

Senast gruppen sökte i Kronoberg var för cirka ett år sedan i Vislanda och då var det många frivilliga som hjälpte till.

– Vi har inte haft så många försvinnande, polisen gör ett väldigt bra jobb här. Men samtidigt finns ett stort engagemang bland frivilliga, menar Annica Kling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.