Som före detta travhäst är Nora van vid nya miljöer och upplevelser. Foto: Johannes Widergren/SVT

Travhästen Nora ingår i Missing Peoples första hästpatrull

Uppdaterad
Publicerad

När organisationen Missing People i Kronobergs län gick ut med att de vill ta hjälp av ryttare och hästar var Minna Packalén i Vislanda och hennes häst Nora snabba på att anmäla sig.

Missing People är en ideell organisation som hjälper polis och anhöriga med sökinsatser efter försvunna personer. I Kronobergs län blev man först i landet med att ta hjälp av hästar och ryttare inom organisationen.

– När jag såg meddelandet så kände jag direkt att det var en väldigt bra idé. Resurserna finns och jag vill hjälpa till, och så har jag ju en perfekt häst till det, säger Minna Packalén.

Att hennes pensionerade travhäst Nora kommer att göra ett bra jobb om de skulle behöva ge sig ut och leta efter någon som försvunnit är hon säker på.

– Nora är rutinerad, hon är orädd och går fram överallt. Hon bryr sig inte om när det är mycket folk, bilar eller skrik och gap, berättar Minna Packalén.

Minna och Nora har en timme på sig att bli klara för att ge sig ut och leta. Foto: Johannes Widergren SVT

På egen risk

Det finns mycket att tänka på innan man som ryttare anmäler sig och sin häst till eftersök. Till exempel är det hästägarens egen försäkring som täcker eventuella skador, vilket även gäller Missing Peoples hundförare. Det är frivilligt att ställa upp och man gör det på egen risk.

– För säkerhets skull ska vi alltid gå i kedjor om minst tre hästar, för att kunna hjälpa varandra om något skulle hända, berättar Minna Packalén.

Skulle någon försvinna är tanken att ryttare och häst ska vara klara att ge sig ut på ungefär en timme, och att de sedan ska kunna vara ute och leta i åtminstone 3-4 timmar. På en tavla i stallet där Nora står har Minna Packalén skrivit upp allt hon behöver ta med sig om hon och Nora ska ge sig ut.

Här är listan över allt som Nora och Minna behöver ta med sig ut. Foto: Johannes Widergren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer