”Ett riktigt bottennapp”. Så kommenterar kommunstyrelseordföranden Mikael Jeanson (S) kritiken från (M) och avbryter samarbetet med majoritetskollegan redan innan valet. ”Det finns inget samarbete att avbryta”, säger Patrik Andersson (M). Foto: Ricardo Garcia Canchaya/Arkiv

Storbråk mellan (S) och (M) – avbryter allt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Tingsryd avbryter nu allt samarbete med Moderaterna, efter att moderattoppen Patrik Andersson i en intervju gått hårt åt hur samarbetet i majoriteten fungerat.

I intervjun i Smålandsposten lämnar Patrik Andersson beskedet att Moderaterna inte kommer att samarbeta med (S) efter kommunvalet i höst – oavsett valresultat. Detta eftersom partiet anser att samarbetet inom majoriteten inte fungerat.

Bland annat är Moderaterna kritiska till att Socialdemokraterna valt att göra en ny ishall till ett av partiets vallöften inför valet, utan att förankra det i övriga majoriteten.

(S): ”Ett riktigt bottennapp”

Intervjun i tidningen har fått Socialdemokraterna i Tingsryd att se rött. I ett pressmeddelande meddelar (S) på torsdagen att de nu avbryter allt samarbete med (M) fram till valet.

– Dagens påhopp från Patrik Andersson är ett riktigt bottennapp, säger Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

(M): ”Finns inget samarbete att avbryta”

(S) är även kritiska till att Patrik Andersson för fram sitt besked i media och inte direkt till sin forna samarbetspartner, och menar att partiet bara vill bråka.

– Jag tycker det är bedrövligt att Moderaterna i Tingsryd väljer att bråka i alla lägen istället för att prata politik. Socialdemokraterna har pekat ut en riktning, vi vill se en attraktiv kommun med en starkare välfärd som garanterar en trygg ålderdom, säger Magnus Carlberg (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i samma pressmeddelande.

När SVT Småland når Patrik Andersson på torsdagseftermiddagen känner har dock inte till pressmeddelandet från (S), och inte heller beskedet att Socialdemokraterna avslutar samarbetet helt redan innan valet.

– Det har de facto inte varit mycket samarbete på sista tiden, så det finns inte så mycket att avbryta, kommenterar han till SVT.

Anklagas för att vilja bråka

Enligt Andersson hade en partikamrat fått uppgiften att meddela Socialdemokraterna om Moderaternas besked innan publiceringen i tidningen.

– Intentionen var att de skulle ha vetskap om detta innan. Var det inte så så är det naturligtvis olyckligt.

Socialdemokraterna säger att ni bara vill bråka i alla lägen. Kommentar?

– Det är ett uttalande som får stå för dem. Vi vill lösa frågorna och det är det som vår kritik går ut på: Att Socialdemokraterna inte är lösningsfokuserade, utan att man gör valfrågor av sådant vi behöver sitta ner tillsammans och lösa tillsammans, säger Patrik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tingsryd

Mer i ämnet