Foto: SVT

Infekterat skolbråk splittrar politiken i Uppvidinge

Publicerad

Nyligen lämnade skolchefen i Uppvidinge sin post, efter en politik strid. Nu gör Socialdemokraterna, som styr kommunen, sig av med sitt sista stödparti Moderaterna.

Efter valet 2018 tog socialdemokraterna de tyngsta positionerna i kommunpolitiken, med stöd av Vänsterpartiet och Moderaterna. Men vänstern lämnade samarbetet för ett år sedan.

Förra veckan kom nästa dråpslag från ett stödparti. Moderaterna valde att lägga sin röst på att skolchefen i kommunen inte skulle få fortsätta med sitt uppdrag – några dagar senare sade han upp sig. Sedan blev han utköpt – för en årslön, vilket Smålandsposten skrivit om.

”Inte så laddat”

Nu meddelar Socialdemokraterna att de avbryter det valtekniska samarbetet.

– Vi tycker att man behöver mer substans i den kritik man framför. Personalfrågor är viktiga för oss, säger kommunalrådet Niklas Jonsson (S) till SVT.

Vad har detta för betydelse för era möjligheter att styra kommunen?

– Det är inte så laddat. Vi kommer fortsätta prata med M och andra partier för att bilda majoritet i varje enskild fråga. Det speglar politiken i Sverige generellt.

Moderaterna: Det blir bra

Moderaterna i kommunen är inte direkt besvikna över att samarbetet avbryts.

– Alltså vi har haft det här som samtalsämne länge i vårt parti. Det kommer lämpligt nu. Det blir bra, säger Margareta Schlee, Moderaternas gruppledare i Uppvidinge kommun.

Varför då, ni hade ett samarbete?

– Ja ett valtekniskt samarbete, vi har rätt till vår egen åsikt. Vi tycker vi hade rätt i den här frågan och har rätt att rösta som vi vill.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.