Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att lägenheter står tomma i Växjö kostar kommunala bostadsbolaget oförsvarligt mycket pengar, menar Malin Lauber (S) kommunalråd i opposition i Växjö kommun. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT/Clary Kroon

S i Växjö vill se hyresrabatt för tomma hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Efter SVT Nyheter Smålands rapportering om att hälften av de nyproducerade kommunala hyresrätterna i bostadsområdet Galaxen i Växjö står tomma har Socialdemokraterna skickat in en skrivelse till de kommunala bostadsbolaget Vidingehem. Socialdemokraterna vill se en hyresreducering under en begränsad tid för dem som flyttar in.

– Det är väldigt många lägenheter som står tomma på Östra Lugnet. Det handlar om 36 stycken och det kostar Vidingehem i uteblivna intäkter omkring 400 000 kronor varje månad. De blir nästan fem miljoner per år, säger Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition.  

I skrivelsen som skickades in under veckan föreslår Socialdemokraterna att Vidingehem ska erbjuda hyresreduceringar under en viss tid för att göra lägenheterna mer attraktiva.

Vidingehem säger nej

Vidingehem AB har tidigare sagt till SVT Nyheter Småland att de inte tycker att rabatt på hyran är en bra lösning, utan att de istället jobbar hårt för att få lägenheterna uthyrda. 

– Någonstans ska ju den rabatten tas igen. Då måste vi lägga ut den kostnaden på fler år och framåt i tiden, för att få igen de pengarna. Vi kör som ett nollsummespel och sätter hyrorna efter produktionskostnaderna, säger Anders Bengtsson (C), ordförande Vidingehem AB.

”Bättre att få in lite pengar”

Hur ser du på att Vidingehem måste behöva ta igen den här rabatten senare? 

– Frågan är hur man ska ta igen de 400 000 kronor som man varje månad förlorar i hyresintäkter idag. Det är väl bättre att man får in lite pengar än inga alls, säger Malin Lauber (S). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet