Jan Wernström (S), vet inte var pengarna till vitet ska tas ifrån. Foto: SVT

Politikern om skolvitet i Uppvidinge: ”Vet inte varför det blivit så här”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen kom beskedet att förvaltningsrätten går på Skolinspektionens linje mot Uppvidinge kommun. Rätten anser att kommunen ska betala ett vite på 300 000 kronor på grund av brister inom gymnasieskolan som inte åtgärdats. Jan Wernström (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, vet inte varför kommunen inte kunnat klara av att åtgärda bristerna.

Bristerna handlar om att lärare inte arbetar med de nationella målen i fokus, att elever som behöver särskilt stöd inte alltid får det och att eleverna på språkintroduktionen delvis blir utan nödvändig undervisning.

Skolinspektionen upptäckte flera av bristerna redan 2017 och utdömde då ett vite på 500 000 kronor.

”Vi väntade oss det här”

När Skolinpektionen återkom under hösten 2018 var de inte nöjda med alla kommunens åtgärder. Därför tog de beslut om att kommunen ska betala en del av det ursprungliga vitet. Närmare bestämt 300 000 kronor.

Nu går alltså förvaltningsrätten på Skolinpektionens linje och slår fast att kommunen ska betala vitet på 300 000 kronor.

– Vi väntade oss det här. Att vitet blir så här högt är bara att acceptera, säger Wernström.

Beslutade att lägga ned gymnasieskolan

Kommunfullmäktige röstade i november för att lägga ned gymnasieskolan. Att förvaltningsrätten nu fastslår vitet stärker Wernström i hans åsikt att beslutet om nedläggningen var korrekt.

– Det stärker mig alltmer i den åsikten. Vi ska inte ha en skola som inte fungerar, säger han.

Klicka på spelaren för att höra Wernströms reaktioner på förvaltningsrättens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.