Älmhult är den enda kommunen i Kronobergs län som byggt fasta kylanläggningar på alla avdelningar inom äldreomsorgen. Foto: Pontus Lundahl /Erik Johansen/TT

Äldreboendena i Kronobergs län rustar inför värmen

Uppdaterad
Publicerad

Under förra årets varma sommar ökade dödligheten bland den äldre befolkningen i Sverige jämfört med tidigare somrar. SVT Nyheter Småland har undersökt hur de olika kommunerna i Kronobergs län rustar sig inför värmen.

Förra årets julimånad var den varmaste på 260 år och enligt statistik från Folkhälsomyndigheten var den totala överdödligheten cirka 700 dödsfall jämfört med tidigare somrar. Dödsfall som främst drabbade den äldre befolkningen.

Under de kommande dagarna väntas höga temperaturer i framför allt den södra delen av Småland. Enligt en prognos från SMHI väntas uppemot 30 graders värme under onsdagen i bland annat Älmhult, Markaryd och Tingsryd.

Fasta kylanläggningar i Älmhult

Bland länets åtta kommuner är det endast Alvesta och Växjö som har beslutat att köpa in portabla kylaggregat på äldreboenden till en kostnad av omkring 10 000 kronor per aggregat. Älmhult är den enda kommun i länet som har satsat på fasta kylanläggningar på alla avdelningarna inom äldreomsorgen.

– Vi håller på att slutföra installationen av de fasta kylanläggningarna. Vi köpte in en hel del portabla aggregat undre förra året, några av dessa använder vi fortfarande i vissa av utrymmena på boendena, säger Lars Lund som är fastighetschef i Älmhults kommun.

Glass och vätska

Men på de särskilda boendena i Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och i Markaryds kommun så finns inga kylaggregat. Däremot förs diskussioner om att installera kylsystem i samband med fastighetsrenoveringar. I Lessebo och i flera andra kommuner görs även andra åtgärder för att kyla ner de boende.

– Vi har köpt in extremt många fläktar och vi har ökat på förrådet av till exempel glass och vätskeersättning som de boende kan svalka sig med, säger Eva-Lotta Strand-Nordén som är äldreomsorgschef på Lessebo kommun.

Så ska personal hantera en värmebölja

Folkhälsomyndigheten har ett antal rekommendationer för personalen att följa när det råder värmebölja. I Sverige definierar SMHI värmebölja som ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger +25°C minst fem dagar i sträck”. 

  • Var uppmärksam på inhomhustemperaturen
  • Uppmuntra de boende till ökat vätskeintag
  • Ordna en sval miljö och vädra bostaden nattetid
  • Ordna svalkande åtgärder som en dusch
  • Undvik att boenden utsätts för fysisk ansträngning
  • Förvara mediciner svalare än +25 grader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.