Mikael Östh på Anticimex får bort ett getingbo på bara en minut. Foto: SVT Nyheter Småland

Så blir du av med getingarna på en minut

Uppdaterad
Publicerad

Dammsuga bort getingboet eller spruta in insektsgift?

Mikael Östh, som jobbar med att sanera getingar för Anticimex, behöver bara en minut på sig för att ta kål på ett getingsamhälle.

Det allra bästa sättet att få bort getingar är att dammsuga upp deras bo tidigt på våren. Men det är inte alltid lätt att se var de byggt sitt bo. Ofta bygger de på otillgängliga platser i husgrunden.

Många svenskar, upp till var tionde, är allergiska mot getingstick. För dem är enda alternativet att anlita en firma som sköter saneringen. Firmorna har dessutom verktyg för att komma åt även svårtillgängliga getingbon.

Använd skyddsdräkt

Mikael Östh som sanerar getingbon i Kalmar slår enkelt ut ett getingbo. Framförallt om hemmet, billan, är synlig. Han använder skyddsdräkt. Framförallt jordgetingar är aggressiva och sticker gärna.

– Jordgetingar är samma typ av getingar som bygger i bon i till exempel garaget eller i huset. Men eftersom de har en utsatt plats är de mer på vakt och  mer aggressiva, säger Mikael Östh.

Diskhandskar skyddar mot stick

Han håller för boets ingång samtidigt som han sprutar in insektsgift genom billans vägg. De flesta getingarna dör på några sekunder. För att komma genom väggen behövs ett munstycke till sprejflaskan.

När drottningen dör slås samhället ut. Det tar bara en minut.

Förstör hemmet

Getingar som varit ute kan dyka upp i några timmar efteråt. Eftersom deras hem förstörts under deras flygtur är de irriterade och kan sticka.

Om boet inte är synligt sprutar Mikael Östh ett gift vid den plats där flest getingar är synliga. Giftet, som är mjölliknande, fastnar på getingarna. De flyger in med giftet i boet och när de gnuggar sig mot varandra sprids giftet. Efter några dagar är samhället utslaget.

– Det syns om jag träffar rätt och giftet sprids. Då kommer det ut getingar som är täckta av pulvret, säger han.

Det lockar getingarna

Animaliskt protein som  kött, fisk, skaldjur och ägg, samt socker lockar till sig getingar.

Alkohol, saft och sylt på bordet drar också till sig getingarna, som däremot inte lockas av grönsaker eller osötat bröd.

Getingens tagg har inga hullingar och getingar kan använda den för att sticka flera gånger, till skillnad från ett bi som dör efter att det stuckit.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så undviker du att bli getingstucken

• En huvudbonad stoppar getingen från att trassla in sig i håret.

• Det är skönt att känna gräs o sand mellan tårna. Men skor skyddar mot getingsting.

• Kött och söt mat lockar getingarna. Täck över och ställ gärna saft en bit bort för att locka iväg dem.

• Drick inte ur öppnade burkar om du inte ser innehållet.

• Hastiga rörelser retar upp getingarna. Håll dig lugn och gå därifrån.

• Dödade getingar eller bin avger doftsignaler och lockar till sig fler insekter.

• Getingar gillar fallfrukt och murket trä. Var försiktig när du hanterar dessa.

Källa: Astma- och Allergiförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.