Foto: Hasse Holmberg/TT

Så här många över 80 år finns i din kommun om fem år

Publicerad

Vi får allt fler som blir 80 år eller äldre. I Kalmar och Kronobergs län kommer störst andel över 80 år att finnas i Borgholms och Tingsryds kommun. I Borgholm väntas andelen stiga med 23 procent på fem år.

I Borgholms kommun kommer 10,7 procent av invånarna att vara 80 år eller äldre om fem år. Kalmar kommun kommer ha 5,6 procent invånare över 80 år.

Tingsryd och Borgholm flest äldre

I Kronobergs län är det Tingsryds kommun som kommer att ha flest invånare över 80 år om fem år med 9 procent. Växjö kommun kommer då ha minst andel, med 5,4 procent över 80 år.

Pajala kommer att ha den högsta andelen invånare, 12 procent, som är 80 år eller äldre om 5 år. Det visar en färsk befolkningsframskrivning från Statisticon, som Nyhetsbyrån Siren har hämtat från kommundatabasen Kolada.

”Kännbar ökning”

– Det är nu vi kommer att se en markant ökning av antalet personer i de här åldrarna i hela landet och de flesta av Sveriges kommuner. Nu är det på riktigt, säger Mats Forsberg, vd på Statisticon, till Nyhetsbyrån Siren.

– Nu kommer den här ökningen som man har pratat om så länge. Den började ta fart redan förra året, men kommer att ta ytterligare fart under de kommande fem, tio åren. Det kommer att vara en kännbar ökning på ett sätt som vi inte har sett tidigare, fortsätter Mats Forsberg.

Ökat tryck på äldreomsorg

I ett tiotal kommuner kommer runt 10 procent av befolkningen vara 80 år eller äldre år 2023.

I Borgholm förväntas andelen 80-plussare stiga med 23 procent de närmaste fem åren, enligt prognosen.

 I riket förväntas antalet personer som är 80 år eller äldre öka med 85.000 till 600.000 invånare år 2023, motsvarande 5,7 procent av Sveriges befolkning.

– De flesta kommuner kommer att erfara väsentligen ökade kostnader inom till exempel äldreomsorg, säger Mats Forsberg. Den demografiska framskrivningen för landets kommuner baseras på hur befolkningen såg ut 2018.

Grunddatan kommer från Skatteverkets folkbokföringsregister, som Statisticon AB har hämtat från Registret över totalbefolkningen hos Statistiska centralbyrån (SCB). Med hjälp av kohort-komponentmodellen beräknas hur många som kan antas födas, dö och flytta in och ut ur en kommun. Framskrivningen bygger på nationell statistik och kan skilja sig mot de prognoser som kommunerna själva tar fram.

Foto: Grafik:Nyhetsbyrån Siren, källa:Kolada/SCB
Foto: Grafik:Nyhetsbyrån Siren, källa:Kolada/SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.