Tina Burvall är gårdsföreståndare på 4H i Kalmar, hon berättar om James anställning hos 4H-gården och varför de behöver ersättning för att han ska få jobba kvar där. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Så här säger 4H om James anställning: ”Vi lever på bidrag”

Publicerad

James från London har jobbat på en 4H-gård i Kalmar sedan nästan två år tillbaka. Då betalade Arbetsmarknadsenheten i Kalmar till 4H-gården för att James skulle få jobba där. När anställningen snart upphör så vill 4H-gården ha betalt för att han ska få jobba kvar.

Tidigare hemlöse James fick flytta från London hem till Ulrika Hansson Blomkvist och hennes man i Sverige. Sedan nästan två år tillbaka arbetar han på en 4H-gård i Kalmar. Nu riskerar James att få åka tillbaka till London. Familjen har inte längre råd att försörja honom och James anställning upphör i början av nästa år. Han uppfyller därmed inga av Migrationsverkets krav för uppehållsrätt.

4H-gården har ingen budget för att själva anställa James.

– Vi är en ideell förening och lever på bidrag. Det är gratis att besöka 4H-gården, men inte gratis att driva den, säger gårdsföreståndaren Tina Burvall.

I videon ovan förklarar gårdsföreståndaren Tina Burvall mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.