Foto: Foto: Mikael Fritzon/SCANPIX

Så har turerna gått kring reaktorerna

Uppdaterad
Publicerad

Driftstopp, dålig lönsamhet och renoveringsarbete i mångmiljardklassen. Här är den senaste tidens händelser kring kärnkraftverket i Oskarshamn.

  • 70-talet. De tre reaktorerna tas i bruk 1972, 1974 och 1985. Kärnkraftsverket Oskarshamn (OKG) ägs i skrivande stund  till 54,5 procent av Eon och 45,5 procent av Fortum. OKG, Oskarhamnsverkets Kraftgrupp, har 900 anställda.  
  • December 2012. Kärnkraftverket måste stoppa en av reaktorerna, Oskarshamn 2. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten lever verket inte upp till ställda säkerhetskrav.  
  • September 2013. Alla tre reaktorer står stilla, efter ett misslyckat försök att starta om reaktor 3. ”Det är självklart inte tillfredställande och väldigt frustrerande att vi står stilla med anläggningarna och vi gör allt för att komma tillbaka i fulldrift, säger vd:n Johan Svenningsson till dåvarande Smålandsnytt.  
  • Januari 2014. OKG ansöker hos Mark- och miljödomstolen i Växjö om att få ställa av Oskarshamn 1 och driva den under så kallad avställnings- och servicedrift.  
  • Augusti 2014. SVT avslöjar att Oskarshamn 1 ska avvecklas och att liknande planer för Oskarshamn 2 existerar. Eons kommunikationschef Roger Strandahl hävdar i SVT att en stor orsak är den särskilda kärnkraftsskatt som slår hårt mot verksamheten. Men den huvudsakliga orsaken uppges vara de fallande energipriserna och skärpta säkerhetskrav.  
  • Oktober 2014. SVT kartlägger Sveriges samtliga kärnkraftsreaktorer i landet. Oskarhamn 1 visar sig ha fungerat allra sämst. Reaktorn har bara  varit tillgänglig till 61,2 procent. Resterande tid har Oskarshamn 1 stått stilla, enligt statistik som lämnats in till FN-organet IAEA.  
  • Juni 2015. Eon föreslår att Oskarshamn 2 tas ut bruk tidigare än planerat. Reaktorn har problem med lönsamheten, uppger Eon i ett pressmeddelande.  
  • Juli 2015. Huvudägaren Eon fattar beslut om att gå vidare med en reaktorsstängning. Både Fortum och arbetstagarna har dock röstat emot förslaget och det krävs ett majoritetsbeslut för att gå vidare. Ett eventuellt stängningsbeslut betyder att Oskarshamn 1 tas ur drift så snart ett miljötillstånd finns. Oskarshamn 2, som har varit ur drift i två år, kommer att inte startas upp igen. Detta trots ett omfattande renovringsarbete i mångmiljardsklassen och trots att anläggningen var på väg att tas i provdrift om bara ett par månader.  
  • Oktober 2015. OKG:s styrelse fattar stängningbeslut för de två reaktorerna.

Källa: SVT, Eon, OKG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet