Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Person (S) och Ilko Corkovic (S) tror att Nato kan göra Östersjön tryggare. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Östersjöpolitikerna om Nato: Kommer gynna oss mest

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom Öland och Småland ligger vid Östersjön ligger man vid fronlinjen om hotet kommer från öst. Vi har träffat politiker från Borgholm och Kalmar för att höra hur vårt område berörs av ett Natomedlemskap.

Regeringen har nu fattat ett historiskt och formellt beslut om att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato. Enligt Johan Persson (S) som är kommunalråd i Kalmar kommun, så innebär medlemskapet en ökad trygghet och ett förbättrat säkerhetsläge för invånarna kring Östersjön.

– Om vi alla runt om Östersjön är medlemmar i Nato då hjälper vi varandra på olika sätt. Och på det sätt är den avskräckande förmågan väldig hög. Jag tror att det kommer hjälpa Sverige att inte hamna i krig, säger Johan Persson (S).

KLIPP: Så känner Ölänningar om att gå med i Nato

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ölandsröster om att gå med i Nato

Ökar tryggheten på Öland

Tidigare har toppolitikerna i Borgholm och Mörbylånga kommun skickat en gemensam skrivelse till försvarsministern Peter Hultqvist (S) där man bland annat ställde frågor kring säkerhetsläget för Öland. Oron grundade sig i att man inte rustat upp millitärt, trots att det ligger lika nära till den ryska exklaven Kaliningrad som Gotland gör.

Trots att man ännu inte fått svar på sitt brev menar kommunalrådet i Borgholm, Ilko Corkovic (S), att natobeslutet innebär ökad trygghet för Ölandsborna.

– Det kanske gynnar oss mest med tanke på att vi ligger vid Östersjön och jag tror att Öland och Småland kommer känna sig tryggare med det här beslutet.

KLIPP: Professorn om Natomedlemskap: Utländska fartyg kan bära kärnvapen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Douglas Brommesson, professor i statsvetenskap med försvars-, säkerhets- och utrikespolitik som huvudområden. Foto: SVT/Erika Dahlin Jönsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer