Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och Mona Oskarsson från hyreskooperativet Bosams är positiva till byggprojektet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Så kommer seniorboendet i Borgholm fungera

Uppdaterad
Publicerad

Den kooperativa förening BoSams ligger i startgroparna för att bygga ett seniorboende med 20 lägenheter i Borgholm. Men vad är ett seniorboende egentligen, och vad krävs för att få flytta in? Här reder vi ut begreppen.

De 20 lägenheterna har beställts av föreningen BoSams och kommer att byggas av företaget BTE i Borgholm. BTE kommer att äga fastigheten som föreningen sedan blockhyr.

Föreningen har en lista med medlemmar som skapades redan när idén dök upp 2014. Lägenheterna kommer att hyras ut i strikt turordning efter den listan och kommer aldrig ut på den vanliga bostadsmarknaden. Flyttar någon ut går frågan om inflytt direkt till den person som står näst i tur på föreningens lista. När du anmäler ditt intresse hamnar du sist på listan.

Kraven för att kunna bli aktuell för inflytt är att du ska vara ålderspensionär och skriven i Borgholms kommun.

När man flyttar in ska man betala en insats på 500.000 – 800.000 kronor. Hyran kommer att ligga på cirka 7.000 – 8.000 kronor.

I bygget ingår utrymmen som ska göra livet bättre för personer som kommit upp i ålder. En röd tråd i hela planeringen har varit samvaro. Det kommer finnas gemensam matsal, umgängesrum, gästlägenheter osv. Tanken är att ingen ska behöva vara ensam om man inte vill, men ingen ska heller tvingas att umgås om man inte vill.

Källa: BoSams/Mona Oskarsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.