I Kalmar län infördes skärpta lokala rekommendationer om att bära munskydd i kollektivtrafiken från och med den 1 april. Genrebild. Foto: TT

Så många använde munskydd på bussen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en undersökning som Kalmar länstrafik gjort använde ungefär 6 av 10 bussresenärer i Kalmar län munskydd under föregående vecka. Det är betydligt fler än när SVT gjorde en stickprovsundersökning innan de skärpta regionala rekommendationerna om munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken infördes.

KLT:s mätning, som gjordes mellan den 12-16 april, gick till så att resenärer som anslöt sig till bussens wifi-nätverk automatiskt fick upp en enkät med frågor om munskydd. 2538 valde att svara, och 58 procent av de svarande sa att de hade munskydd på sig på bussen.

När SVT gjorde en egen stickprovsmätning i februari av efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens munskyddsrekommendation i rusningstid var det så få som 2 av 10 som hade munskydd på sig. Men sedan dess har smittskyddsläkaren i Kalmar infört skärpta rekommendationer i Kalmar län och nu tycks alltså efterlevnaden vara bättre.

Upplevde ingen trängsel

Av de 41 procent som uppgav att de inte använde munskydd på bussen svarade var fjärde att de inte upplevde att det fanns någon risk för trängsel på bussen, och ungefär var femte hade glömt sitt munskydd hemma. Omkring 8 procent av de svarande trodde inte att munskydd hjälpte, enligt KLT.

Rekommendationen att använda munskydd gäller endast resenärer över 16 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.