Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi ligger bra till, säger Lena Andersson Nazzal vaccinsamordnare i Region Kronoberg. Foto: SVT

Så många är vaccinerade i Kalmar och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot covid-19 är i full gång i både Kalmar och Kronobergs län. Samtliga äldreboenden har påbörjat vaccineringen av omsorgstagare och och på flera platser har också personal börjat vaccineras.

– Vi ligger bra till tycker jag, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

Totalt har, till och med den 22 januari, omkring 12 000 personer vaccinerats i Kalmar- och Kronobergs län. Runt 4 500 i Kronoberg och cirka 7 500 i Kalmar län.

Snart dags för alla 70+

På samtliga äldreboenden är vaccineringen igång och regionerna har påbörjat vaccinering av personal både inom äldreomsorgen och vårdpersonal på sjukhus som arbetar nära covidsjuka. Nästa steg är att påbörja vaccineringen av alla över 70 år.

– Vi har precis skickat ett brev till alla över 70 år där det står av vi troligen börjar vaccineringen i mitten av februari men det vet vi inte säkert än för det är inte klart med vaccin än, säger Lena Andersson Nazzal.

Hon uppmanar allmänheten att hålla koll på 1177.se för att kunna ta del av uppdaterad information kring vaccinationerna.

Vaccinleveranser är avgörande

Enligt regeringen är målet att alla vuxna i Sverige ska vara vaccinerade innan midsommar i år. För att nå det målet är regionerna dock beroende av att staten gör sitt.

– Leverera vaccin. Bara tillgången finns så fixar vi vaccineringen i regionen, säger Marie Ragnarsson vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

Just oron för att få det vaccin som behövs delas av kollegan i Kronoberg.

– Vi är redo och har en plan för att vaccinera alla om bara vaccinet kommer. Så det får vi följa och se. Kommer de leveranser som utlovats så kommer vi att vara klara till midsommar, säger Lena Andersson Nazzal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet