Pajala kommun har hittat en lösning som gör att asylsökande skolbarn och gymnasister kan gå klart skolan till terminens slut. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommunerna vill anställa lärarassistenter

Uppdaterad
Publicerad

Lärarassistenterna behövs, främst för att minska allt administrativt arbete som de behöriga lärarna har. Det är kommunerna som SVT Nyheter Småland talat med överens om. Men i dagsläget är fortfarande rollen ganska oklar.

Gunnar Jansson (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Västerviks kommun. Han har varit och besökt folkhögskolan i Gamleby där just nu 22 personer utbildar sig till lärarassistenter. Hur många av dem som kommer att få arbete efter sin utbildning är dock oklart.

– Vi har ju inga färdiga jobb men samtidigt vet vi ju hur det ser ut i Sverige. Vi kommer inte kunna rekrytera tillräckligt med lärare så då har det här med lärarassistenter en framtid i skolan, och kanske i förskolan också. Nu gäller det väl att se hur det fungerar med praktiken de gör ute i vår verksamhet, säger han.

Men finns det en risk att de kommer att ersätta lärarna?

– Nej det tror jag inte. Vi måste ju ha behöriga lärare så assistenterna kan ju inte ersätta dem, säger Gunnar Jansson (S).

Utbildning viktig

I Västervik vill man starta en lärarassistentutbildning på Campus Västervik. På Markaryds folkhögskola är det redan bestämt att det ska startas en.

– Ju fler händer inom skolan desto bättre. Men sedan är det klart att det måste vara rätt händer också, säger Maria Svensson Lundin (KD), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden i Markaryds kommun.

De lärarassistentjobb som i dag ligger ute på platsbanken kräver ingen utbildning, men det tycker Maria Svensson Lundin (S) är av största vikt.

– Jag tycker att det är lämpligt att de som ska utbilda våra barn själva är utbildade och väljer man mellan en som är utbildad och en som inte är det så tror jag att man har större möjlighet med en utbildning. Vi måste värdera kunskap, säger hon.

Underlätta för lärarna

I Växjö kommun har man sedan några år tillbaka lärarassistenter inom gymnasiet och kommunen arbetar just nu med att se över om det är något som grundskolan också skulle vara i behov av.

– Det innebär ju att lärarna kan ägna sig åt undervisning och elevkontakt istället för allt administrativt. Men det är svårt i början att veta exakt deras roll, säger Pernilla Tornéus (M) ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.