Strömlöst i Växjö – så ser kommunen tillbaka på avbrottet

Publicerad

10 oktober förra året slocknade ljuset i Växjö. Det stora elavbrottet påverkade 40 000 personer under drygt två timmar, men enligt Växjö kommuns säkerhetschef hann det inte bli något riktigt krisläge.

Ett fel på en 130-kilovoltledning fick lamporna att slockna och internet att gå ner i Växjö med omnejd en helt vanlig onsdag. Till SOS kom en strid ström av larm från folk som satt fast i hissar, länstrafikens verksamhet påverkades ordentligt och serviceresor fick akut flytta sin verksamhet.

– Så fort vi fick reda på att strömavbrottet skett gick vi in i en mindre stab och kollade läget, vad som hänt och hur det påverkade oss. Men vid sådana här mindre avbrott kan våra verksamheter bedrivas utan ström ett visst antal timmar, säger Marcus Holmqvist som är säkerhetschef på Växjö kommun.

Svårt att kommunicera

Trots att verksamheter som till exempel sjukhus och äldreboenden klarade sig menar Marcus Holmqvist att avbrottet medförde vissa problem.

– När det hade gått 40 minuter försvann mobiltäckningen och det gjorde att vi fick väldigt svårt att kommunicera med varandra, berättar han.

Vad lärde ni er av strömavbrottet i oktober?

Man lär sig alltid mycket när det händer sådana här saker. Ena delen är som sagt kommunikationen, att den är så pass sårbar och vilka konsekvenser det har för oss, säger Marcus Holmqvist.

”Skapar inga katastrofer”

Under strömavbrottet slocknade också alla trafikljus i centrala Växjö, men säkerhetschefen tror inte att detta ställde till med några större problem.

– När ljusen är avstängda har vi ju trafikregler som går in. Det är klart att det påverkar samhället och våra medborgare, men det skapar inga katastrofer, säger Marcus Holmqvist.

Så här såg det ut i Växjö 10 oktober förra året Foto: TT / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet