Foto: Niclas WimmerbergVisa alla (6)
Visa alla (6)

Så ska bilkyrkogården i Ryd locka fler besökare

Uppdaterad
Publicerad

Bilkyrkogården i Ryd lockar flera tusen besökare varje år. Diskussionerna om säkerhet och miljö har varit många under åren, men nu satsar Tingsryds kommun på att göra besöksmålet mer attraktivt.

Informationsskyltar och en riktig parkeringsplats finns från och med nu vid den gamla bilkyrkogården.

– Det är vad jag efterlyst länge. Nu borde man bara sätta upp toaletter också, säger Jan Johansson, som är guide vid bilkyrkogården i Ryd.

SE MER: Här är SVT Nyheter Smålands inslag

Åke på Myren, som grundaren kallades för, gick bort år 2000, men lämnade en bilskrot efter sig vid den gamla bilvägen vid Kyrke Mosse utanför Ryd. Och bilkyrkogården har med åren blivit ett av Kronobergs populäraste besöksmål.

– Det är många i området här som inte tycker att det bara är skräp och att platsen inte alls förtjänar den här uppmärksamheten. Men antalet besökare ökar varje år, säger Jan Johansson.

Foto: Niclas Wimmerberg

Miljön diskuterades flitigt under Åkes sista år. Skrothandlaren var hotad av viten och rättsliga processer. Men allt det där lades ner.  Åke på Myren hade tagit väl hand om batterier, oljor och andra miljöfarliga delar. Och nu får naturen sakta ta hand om dom hundratals antika bilarna.

– Det var flera som föreslog att han skulle få ett miljöpris istället under dom här bråken, och jag är nog beredd att hålla med.

Men hur är det med säkerheten?

– Man borde så klart sätta upp varningskyltar. Det finns glassplitter och vassa föremål. Dessutom finns det en rasrisk eftersom byggnaderna håller på att falla sönder. En toalett kunde vara också vara lämpligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer