Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johanna Rothén, projektlerare på Södra Smålands avfall och miljö AB, visar hur de nya kärlen fungerar. Foto: SVT/Martin Heppich

Så ska sopbilarna hantera de sorterade soporna

Publicerad

Efter att SVT Nyheter Småland berättat om soptunnorna med flera fack som snart ska införas i Växjö, Lessebo, Tingsryd, Älmhult och Markaryd har det kommit in frågor från tittarna. Bland annat handlar det om hur sopbilarna ska kunna hantera åtta olika typer av avfall.

Bland våra tittare finns en oro över att avfallet kommer att blandas ihop när de när de tas omhand av sopbilen. Men nya sopbilar med många olika fack kommer att kunna hantera de olika materialen. 

– Sopbilen är uppdelad i flera fack precis som varje kärl. Hela vägen är facken med de olika materialen åtskilda och sedan töms materialen i enskilda fack, förklarar Johanna Rothén, utvecklingsingenjör och projektledare på Södra Smålands avfall och miljö AB. 

I klippet kan du se hur soporna kommer delas in och hur sopbilen hanterar dem.

Metoden är beprövad och sedan flera år tillbaka finns den här typen av sopsorteringssystem i flera kommuner, i bland annat Västervik, Vimmerby, Hultsfred och Högsby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer