Foto: TT/Fredrik Sandberg

Så tycker partierna i Västervik om vindkraft

Publicerad
Val 2022Valresultat

Partierna i fullmäktige i Västervik är oense kring om det ska byggas ut mer vindkraft i Västerviks kommun. Här kan du se vad partierna svarat i SVT:s lokala valkompass. 

De två lokala partierna Westerwikspartiet och Socialisterna-Välfärdspartiet tycker tillsammans med Sverigedemokraterna att det är ett mycket bra förslag att stoppa all ytterligare vindkraftsutbyggnad i kommunen. 

Miljöpartiet är det enda partiet som svarat att det är ett mycket dåligt förslag.

Så här svarar partierna i den lokala valkompassen:  

All ytterligare vindkraftsutbyggnad i kommunen ska stoppas

C – Ganska dåligt förslag

Så svarar C: Vi behöver ställa om samhället mot mindre utsläpp och då behöver vi mer hållbar energi. Vindkraft går relativt snabbt att bygga ut och är billigt i jämförelse med alternativen. Vi kommer behöva en mix av olika energislag i framtiden men vi måste ställa om nu. Att då kategoriskt säga nej är inte en seriös väg framåt.

KD – Ganska bra förslag

L – Ganska dåligt förslag 

Så svarar L: Just nu har vi liberaler medverkat till ett temporärt stopp tills en ny vindbruksplan är tagen men generellt ser vi att det behövs en mångfald i energiproduktionen. Utbyggnaden av vindkraften ska ske med hänsyn till miljö, djur och kommuninvånare. 

MP- Mycket dåligt förslag 

Så svarar MP: Extra viktig. Miljöpartiet vågar möta intressekonflikter och står stadigt när det blåser. Att producera förnyelsebar energi lokalt är särskilt viktigt här i elområde 3 och 4, dvs södra Sverige. 100% förnyelsebart är målet tillika fossilfritt både gällande energi som drivmedel. Naturligtvis skall miljöhänsyn tas vid vindkraftetablering och därefter genomföras där så är lämpligt. Medborgardialog är jätteviktig.

M – Ganska bra förslag

S – Ganska dåligt förslag

S-V: Mycket bra förslag 

Så svarar S-V: Vindkraften måste byggas med hänsyn till människor och miljö. Så ser det inte ut idag. Tills dess reglerna ändrats bör vindkraftsutbyggnaden stoppas. 

SD- Mycket bra förslag 

Så svarar SD: Vindkraften förstör närmiljön för människor på landsbygden och är inte samhällsekonomiskt motiverad. 

V- Ganska dåligt förslag 

Så svarar V: Vi har byggt ett energislukande samhälle och ser ut att bli än mer energislukande på sikt och har vi inga andra kretsloppsanpassade alternativ måste även vindkraft främst till havs användas men även lokalt om de närboende går med på detta. 

WP- Mycket bra förslag 

Så svarar WP: Eftersom detta inte kommer kommuninvånarna till gagn. Det är utländska riskkapitalister i huvudsak som vill låna markområden av oss för att tjäna pengar. Vi vill inte få våra naturområden förstörda.

Gör SVT:s lokala valkompass 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet