Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Röststyrt överfallslarm kan ge Saga, 14, seger i uppfinnartävling Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Röststyrt överfallslarm kan ge Saga, 14, seger i uppfinnartävling

Publicerad

14-åriga Saga Pettersson från Vislanda i Alvesta är en av 20 unga uppfinnare som kommer att prisas i innovationstävlingen ”Finn Upp” nästa vecka. Hennes uppfinning: Ett röststyrt överfallslarm i mobiltelefonen.

– Det känns bra och jag är förvånad, men det är väldigt kul säger Saga Pettersson som går i åttonde klass på Vislandaskolan i Alvesta kommun.

Hennes uppfinning, som nu alltså har chans att vinna första-, andra- eller tredjepris i den nationella uppfinnartävlingen för unga består av en röststyrd app till mobiltelefonen som både avger ett högt ljud om någon försöker att ta den och samtidigt kan positionen ses på en karta och polisen larmas.

”Draknästejury” nominerade bidrag

Allt började ett halvår innan tävlingen med att eleverna på Vislandaskolan började diskutera och fundera på vad dem saknade i sin vardag. Under hela hösten diskuterades uppfinningar som man sedan fick presentera.

Skolans egen jury valde därefter ut två elevers idéer som fick gå vidare och redovisa sin uppfinning för skolans ”Draknästetjury” som består av det lokala näringslivet. Därefter skickades alla idéer till den stora Finn Upp-tävlingen i Sverige.

”Känns som att den behövs”

Av cirka 500 bidrag har nu den nationella juryn valt ut 20 som får komma till en prisceremoni på Nobel Prize Museum i Stockholm nästa måndag. Först då får Saga veta hur högt på ”pallen” hon hamnar.

– Det finns inget som liknar den, och det känns som att en sån här app behövs, säger hon.

Se i klippet när Saga berättar om sin uppfinning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer